Воведување на PVA влакна

- 2021-09-22-

Главните карактеристики наПВА влакнасе со висока јачина, висок модул, ниско издолжување, отпорност на абење, отпорност на киселина и алкали, добра отпорност на временските услови, добар афинитет и поврзување со цемент, гипс и други подлоги и е нетоксичен, без загадување и нетоксичен. Ја оштетува човечката кожа и е безопасен за човечкото тело. Тој е еден од новата генерација на високотехнолошки зелени градежни материјали. Поливинил алкохолот, суровина за производство на Weilun влакна, е високорастворлив во вода полимер со својства помеѓу пластика и гума, и има широк спектар на намени. Капацитетот и производството на поливинил алкохол во мојата земја се на прво место во светот, а потоа следат Јапонија, Обединетото Кралство и Северна Кореја.

Синтетичко влакно направено со предење поливинил алкохол како суровина. Поливинилното формално влакно добиено со третирање на ова влакно со формалдехид се нарекува винилон во Кина и винилон во светот. Во споредба со поливинил алкохолот со ниска молекуларна тежина како суровина, влакната направени со предење се растворливи во вода и се нарекуваат влакна растворливи во вода поливинил алкохол. Општото поливинил алкохолно влакно ја нема потребната отпорност на топла вода и има мала практична примена. Поливинилните формални влакна имаат карактеристики на мекост и топлина, особено стапката на апсорпција на влага (до 5%) е релативно висока меѓу сортите на синтетички влакна, па затоа се нарекува синтетички памук; но неговата отпорност на топлина е слаба, а точката на омекнување е само 120°C.