Улогата на поливинил алкохол PVA во мастило

- 2021-10-09-

Поливинил алкохол (PVA) е полимер растворлив во вода. Поради добрата адхезија, силата на формирање филм и дисперзибилноста на пигментот, често се користи како лепило и средство за димензионирање на површината во индустријата за хартија. Денес, pVA успешно се користи во облоги за хартија за печатење со инк-џет - од хартија со низок степен до висококвалитетна фото-хартија. Медиумите за печатење со инк-џет бараат слој што апсорбира мастило и, доколку е потребно, површинска обвивка. Барањата за изведба на поливинил алкохол се различни. PVA се користи во мастилата за печатење. Добрата водоотпорност, добрата отпорност на адхезија, добрата флуидност и одличните својства за мокрење на пигментот ја прават серијата поливинил бутирална смола идеален избор за печатење на врзива за мастило. Ако се правилно формулирани, тие ќе бидат без мирис и вкус. Бидејќи смолите од серијата поливинил бутирал (PVA) се растворливи во растворувачи кои не содржат штетни материи и имаат одлична адхезија на органски подлоги и алуминиумски фолии, тие се офсет и гравирачки мастила за печатење за пакување храна Идеален избор.