Употреба на PVA во премази

- 2021-11-08-

Поливинил алкохолот исто така има добра употреба во облогите. Воден раствор од поливинил алкохол се кондензира со формалдехид под катализа на хлороводородна киселина за да се формира водоотпорно поливинил формално полимерно соединение, кое е широко користено како облоги за внатрешни и надворешни ѕидови, варосуване и заградување на зградите. Бојата од поливинил алкохол има добра атмосферска отпорност, водоотпорност, не отекува кога е изложена на вода, не кршливи, не е токсична, без вкус и има предности на ниска цена.