Медицински апликации на PVA

- 2021-11-26-

PVA хидрогелот има карактеристики на содржина на вода, модул на еластичност, низок коефициент на триење, висока механичка цврстина, богата структура на мрежа со истекување на порите и добра биокомпатибилност слична на природните ткива на човечкото тело. Широк опсег на апликации. Може да се користи за производство на вештачка 'рскавица, вештачка рожница, вештачко стаклестото тело итн. Хидрогелот од поливинил алкохол е широко користен во офталмологијата и може да се користи за правење меки контактни очила. Поради неговата растворливост во вода, може да се направи во капсули за лекови со продолжено ослободување. Нов тип медицински сунѓер без влакна направен со воведување странични синџири на натриум полиакрилат во макромолекулите на PVA се нарекува јонизиран поливинил алкохолен сунѓер (i-PVA сунѓер). Има добра биокомпатибилност и стабилни хемиски својства и има одлични својства. Хидрофилни, течни и цицачки својства. Сунѓерот i-PVA може ефикасно да се користи во медицински операции како што се микрохирургија и хирургија на очите кои строго не бараат фрлање влакна, особено при операција на катаракта и замена на интраокуларни леќи.