Примена на поливинил алкохол

- 2022-01-04-

Поливинил алкохолот е важна хемиска суровина што се користи во производството на поливинил ацетал, цевки и винилон отпорни на бензин, средства за третман на ткаенина, емулгатори, хартиени облоги, лепила, лепила итн.


 

На 30 мај 2019 година, најновата меѓународна студија покажа дека поливинил алкохолот содржан во обичниот лепак може да се користи во културата на хематопоетски матични клетки. Врз основа на ова, се очекува значително да ги намали трошоците за култура на хематопоетски матични клетки и да помогне во лекувањето на болести како што е леукемијата.