Примена на PVA во производството на хартија

- 2022-02-14-

PVA има силна адхезија на целулоза, добри својства за формирање филм и висока јачина на филмот. PVA главно се користи како средство за големината на површината на хартијата, врзивно средство за пигмент и додаток на машината за тепање во индустријата за хартија. Може да ја подобри отпорноста на абење, отпорноста на преклопување и отпорноста на кинење на хартијата и да го подобри сјајот, мазноста и приспособливоста за печатење. Не само средството за одредување на големината на површината на хартијата со средна и ниска квалитетна хартија треба да користи PVA, туку и хартија со средна и висока квалитет, како што се инк-џет хартија, термичка хартија и хартија за копирање без јаглерод. JOYFORCE PVA 0599 и PVA 1799 обично се користат од производителите на хартија.