Главната примена на поливинил алкохол

- 2022-02-16-

Поливинил алкохол PVA е полимер растворлив во вода со широк спектар на намени. Бидејќи неговата изведба е помеѓу пластика и гума, има единствена силна адхезија, флексибилност на филмот, мазност, отпорност на масло, отпорност на растворувачи, заштитен колоиден, гасна бариера, отпорност на триење и посебен третман. Водоотпорен, нетоксичен и безопасен, па покрај тоа што се користи како суровини од влакна, широко се користи и во производството на премази, лепила, средства за обработка на хартија, емулгатори, дисперзанти, филмови и други производи. Опсегот на апликации опфаќа текстил, храна, медицина, градежништво, преработка на дрво, производство на хартија, печатење, земјоделство, челик, полимерни хемикалии и други индустрии.