PVA хидрогел

- 2022-02-28-

PVA хидрогелот има карактеристики на содржина на вода, еластичен модул, низок коефициент на триење, висока механичка цврстина, богата структура на мрежа со истекување на порите и добра биокомпатибилност слична на природните ткива на човечкото тело. Широк опсег на апликации. Може да се користи за производство на вештачка 'рскавица, вештачка рожница, вештачко стаклестото тело, итн. Поливинилниот ферментен хидрогел е широко користен во офталмологијата и може да се користи за правење меки контактни очила. Поради неговата растворливост во вода, може да се направи во капсули за лекови со продолжено ослободување.