Сунѓер од јонизиран поливинил алкохол

- 2022-03-03-

Нов тип медицински сунѓер без влакна, формиран со воведување странични синџири на натриум полиакрилат во макромолекулите на PVA се нарекува јонизиран поливинил алкохолен сунѓер. Има добра биокомпатибилност и стабилни хемиски својства и има одлична хидрофилност, апсорпција на течности и перформанси за цицање крв. Сунѓерот i-PVA може ефикасно да се користи во медицински операции како што се микрохирургија и хирургија на очите кои строго не бараат фрлање влакна, особено при операција на катаракта и замена на интраокуларни леќи. Во производниот процес често се користат следните оценки: PVA 0599, 1099, 2499, 2088.