Развој на влакна од поливинил алкохол

- 2022-03-18-

Во раните 1930-ти, германската хемиска компанија Вакер за првпат произведе поливинил алкохолни влакна. Во 1939 година, Јапонецот Сакурада Ичиро, Јазава Џијангјинг и Ли Шенџи од Северна Кореја го обработија ова влакно со формалдехид за да добијат поливинил формални влакна отпорни на топлина. ) да изгради индустриски производствен капацитет. Во 1984 година, светското производство на влакна од поливинил алкохол беше 94 kt. Во раните 1960-ти, влакната растворливи во вода од поливинил алкохол произведени од Japan Vinylon и Kuraray беа пуштени на пазарот.