Начин на производство на влакна од поливинил алкохол

- 2022-03-21-

Просечната молекуларна тежина на суровината поливинил алкохол што се користи за влакна од поливинил алкохол е 60.000-150.000, температурата на термичко распаѓање е 200-220°C, а точката на топење е 225-230°В. влакната од поливинил алкохол може да се добијат со влажно предење и суво предење. Влакното од поливинил алкохол по термичка обработка може да се добие со ацетализирање на влакната од поливинил алкохол. Процесот на ацетализација е да се измие влечењето со вода за да се отстрани глауберовата сол (натриум сулфат), потоа да се помине низ растворот за хидроформилација (составен од формалдехид како средство за формалдехид, вода за разредување, катализатор сулфурна киселина и средство против отекување натриум сулфат). а потоа измијте со вода. процесот на. Влечењето може да се исече и на кратки влакна, да се транспортира до машина за пост-обработка со проток на воздух и да се ацетализира на жица од не'рѓосувачки челик. Со цел да се подобрат својствата на влакната, растворот од поливинил алкохол (концентрација од 16%) што содржи средство за вкрстување борна киселина може да се врти на влажно, а добиените примарни влакна се коагулираат во алкална коагулациона бања, се неутрализираат, се мијат со вода. и повеќестепено високо истегнување. И термичка обработка, филаментот со јачина од 106-115cN/dtex може да се добие.