Примена на поливинил формални влакна во индустриско поле

- 2022-03-25-

Поливинилните формални влакна се користат во индустриското поле за изработка на платно, церади, филтер платно, подвижни ленти, материјали за пакување, работна облека, рибарски мрежи и кабли за офшор операции. Филаменти со висока цврстина и висок модул може да се користат како материјали за скелет за подвижни ленти, материјали за облоги за разни гумени црева, гумени ткаенини и гумени чевли, а може да се користат и за изработка на жици за гуми за велосипеди. Бидејќи ова влакно е отпорно на алкалноста на цементот и има добра адхезија и афинитет со цементот, може да го замени азбестот како зајакнувачки материјал за цементните производи. Може да се измеша со памук за да се направат сите видови облека и производи за внатрешни работи, како и трикотажа. Сепак, отпорноста на топлина е слаба, добиената ткаенина не е цврста и не може да се мие во топла вода. Покрај тоа, има употребна вредност во неткаени ткаенини, производство на хартија итн.