Каква е примената на HPMC во прехранбената индустрија?

- 2022-05-02-

Додавањето HPMC во конзервирана храна може да спречи белење и влошување поради распаѓање на цитрусни гликозиди за време на складирањето, со што се постигнува ефект на свежо зачувување. Додадете во шербетот, мразот и сл. во производите од ладно овошје за да го подобрите вкусот. Во исто време како емулгирачки стабилизатор или згуснувач за сосови, кечап. И може да се користи за складирање замрзната риба, што може да спречи промена на бојата и влошување на квалитетот. Најзначајно е што се користи како лепило за калапи за таблети и гранули.