Краток вовед во хидроксиетил целулоза

- 2022-05-06-

Хидроксиетил целулоза (HEC), хемиска формула (C2H6O2)n, е бела или светло жолта, без мирис, нетоксична фиброзна или прашкаста цврста материја составена од алкална целулоза и етилен оксид (или хлорохидрин) Се подготвува со етерификација и припаѓа на не- јонски растворливи целулозни етери. Бидејќи HEC има добри својства како што се згуснување, суспендирање, дисперзија, емулгирање, поврзување, формирање филм, заштита на влага и обезбедување на заштитни колоиди, тој е широко користен во истражување на нафта, облоги, градежништво, медицина и храна, текстил, производство на хартија и полимери. . Полимеризација и други полиња. Стапка на просејување со 40 мрежи ⥠99%.