Како едноставно и интуитивно да се идентификува квалитетот на хидроксипропил метилцелулоза hpmc?

- 2022-05-17-

(1) Белина: Иако белината не може да определи дали HPMC е лесен за употреба, и ако се додаде осветлувач во процесот на производство, тоа ќе влијае на неговиот квалитет. Сепак, повеќето од добрите производи имаат добра белина. (2) Финост: Финоста на HPMC е генерално 80 mesh и 100 mesh, а 120 mesh е помала. Повеќето од HPMC произведени во Хебеи се 80 mesh. Колку е пофиност, толку подобро. (3) Пропустливост: Ставете хидроксипропил метилцелулоза (HPMC) во вода за да формирате проѕирен колоид и погледнете ја неговата пропустливост. Колку е поголема пропустливоста, толку подобро, што покажува дека има помалку нерастворливи материи во. Пропустливоста на вертикалните реактори е генерално добра, а на хоризонталните реактори е полоша, но не може да се каже дека квалитетот на вертикалните реактори е подобар од оној на хоризонталните реактори и има многу фактори кои го одредуваат квалитетот на производот. (4) Специфична тежина: колку е поголема специфичната тежина, толку е потешка, толку подобро. Специфичната тежина е голема, генерално затоа што содржината на хидроксипропил во неа е висока, а содржината на хидроксипропил е висока, задржувањето на водата е подобро. (5) Горење: Земете мал дел од примерокот и запалете го остатокот со оган. Белиот остаток е пепел. Колку повеќе бела материја, толку е полош квалитетот, а чистиот производ речиси и да нема остаток.