Метод на растворање на HPMC

- 2022-05-23-

Земете ја потребната количина топла вода, ставете ја во сад и загрејте ја на температура над 85°C и постепено додавајте го овој производ со бавно мешање. Целулозата на почетокот плови на водата, но постепено се распрснува за да формира униформа кашеста маса. Изладете го растворот.Или загрејте 1/3 или 2/3 од топлата вода на над 85---, додадете целулоза за да добиете топла водена кашеста маса, потоа додадете ја преостанатата количина ладна вода, продолжете да мешате и изладете ја добиената смеса.