PVA влакна за бетон

- 2022-06-06-

PVA влакна за бетон (или малтер) е идеален еколошки цементен арматурен материјал, поради неговата единствена молекуларна структура, има добар афинитет со цементот и има добра отпорност на алкали и отпорност на временските услови. Додавањето на PVA влакна на цементниот бетон (или малтер) може ефикасно да ги контролира пукнатините предизвикани од пластично собирање и температурни промени во бетонот (или малтерот), да го спречи и инхибира формирањето и развојот на пукнатини и да ја подобри јакоста на свиткување и отпорноста на удар на бетонот. Може ефикасно да ја подобри непропустливоста, отпорноста на удар и отпорноста на земјотресот на бетонот.