Што е guar etherï¼

- 2022-07-04-

(1) Во споредба со целулозниот етер, гуар етерот е порастворлив во вода. Перформансите на pH гуар етерот во суштина не беа засегнати.
(2) Под услов на низок вискозитет и мала доза, гуарската гума може да го замени целулозниот етер во иста количина и има слично задржување на водата. Сепак, конзистентноста, отпорноста на опаѓање и тиксотропијата се очигледно подобрени.
(3) Во услови на висок вискозитет и голема доза, гуарската гума не може да го замени целулозниот етер, а мешаната употреба на двете ќе произведе подобри перформанси.
(4) Примената на гуарната гума во малтер на база на гипс може значително да ја намали адхезијата за време на изградбата и да ја направи конструкцијата помазна. Нема негативно влијание врз времето на стагнување и цврстината на малтерот од гипс.
(5) Кога гуарната гума се користи во малтер за ѕидање и малтерисување на база на цемент, може да го замени целулозниот етер во еднаква количина и да му даде на малтерот подобра отпорност на попуштање, тиксотропија и мазност на конструкцијата.
(6) Гуарската гума може да се користи и во лепила за керамички плочки, средства за самонивелирање на подот, кит отпорен на вода, полимерен малтер за изолација на ѕидови и други производи.
(7) Бидејќи цената на гуарската гума е значително пониска од онаа на целулозниот етер, употребата на гуарната гума во малтер значително ќе ги намали трошоците за формулациите на производите.