Огромниот потенцијал на PVA во текстилната индустрија

- 2022-07-08-

Големина на текстил и врзивно средство со влакна од поливинил алкохол, со многу добра адхезија и својства за формирање филм, евтини и висококвалитетни, главно се користат за пулење на чист полиестер или полиестер-памучно предиво, а понекогаш се користи и за пулпање со големи количини заедно со акрилна големина на чисто памучно предиво . Поливинил алкохолот е главната суровина на винилонските влакна, кои се користат за производство на кратки влакна, долги влакна, со средна јачина и среден модул, со висока јачина и висок модул, растворливи во вода влакна и други сорти. Меѓу нив, винилонските влакна со висока цврстина и висок модул се сметаат за „зелени и еколошки“ високотехнолошки материјали.