PVA како нов еколошки материјал

- 2022-07-18-

Биоразградливата пластика претставена со PLA и PBAT почна да предизвикува појава, а PVA, исто така, тивко влезе во редот на алтернативи на традиционалната пластика и разви различни апликации. Ако е направен во PVA филм за да го замени традиционалниот пластичен филм, може да се користи во пластични кеси, пакување храна и други полиња.

Чистиот PVA филм има слаба водоотпорност и е многу ограничен во практичната примена. Затоа, во повеќето случаи, треба да се модифицира и подготви, како на пример подготовка на филмски материјали растворливи во вода чии главни суровини се PVA смола и оксидиран скроб. Во последниве години, лансирани се производи растворливи во вода за заштита на животната средина со PVA, глицерол, скроб итн. како главни суровини, кои можат брзо да се растворат во вода на 70 °C, а стапката на разградување може да достигне повеќе од 90 % во средина за компостирање во рок од 180 дена.