Како да се раствори поливинил алкохол PVA

- 2022-07-25-

Распуштањето на поливинил алкохол е многу деликатна операција. Ако растворањето не е добро, ќе се појават мицели или дури и тврди блокови, што директно влијае на последователното работење и квалитетот на производот. Прво, поливинил алкохолот се дисперзира во ладна вода. Дисперзијата значи дека честичките се расфрлани во водата, наместо голема група. Во индустриското производство, конусите од рефус материјал често се поставуваат на пристаништето за напојување и брзината на напојување се контролира.

 

Вториот е да се стави одреден временски период под бавно мешање или статично, така што PVA отече во ладна вода. Времето на оток се одредува според специфичниот тип на PVA. Потоа полека и рамномерно се загрева до одредената температура додека полека се меша за да се раствори PVA. Температурата на растворање се движи од 80 степени до 90 степени според конкретниот модел. Принципот на бавно мешање е да се меша системот без воздушни меури.

 

Растворената PVA е проѕирна вискозна течност со мало сино светло.