Како да се идентификува квалитетот на PVA филмските производи растворливи во вода

- 2022-08-10-

1) Растворливост во вода:

 

Филмот растворлив во ладна вода бара водата да може да се раствори во вода над 4 . Колку побрзо се раствора, толку подобро. Колку помалку остатоци остануваат по растворањето, толку подобро. Колку е почиста растворената вода, толку подобро.

2) Квалитет на изгледот:

Колку е помазно намотување, толку подобро. На надворешната површина на ролната не треба да има очигледни нерамнини и брчки. Колку се порамни двете крајни страни на филмот за ролни, толку подобро, во рамките на ±2mm. Површината на филмот не треба да има дефекти како што се меурчиња, перфорации, подмножества на згура и црни дамки.

 

3) Механичка сила:

Потребна е цврстина на истегнување да биде над 25Mpa. Премалку е лесно да се извлече. Издолжувањето при прекин е потребно да биде над 180%. Помалку не е меко. Отпорот на кинење под прав агол се бара да биде околу 80KN/m. Инаку е кршлив кога е скршен.

 

4) Storage time: The water-soluble film with stable quality can be stored for more than 1-2 years (without moisture).