Карактеристики на поливинил алкохолен филм

- 2022-08-17-

Филмот од поливинил алкохол е безбоен и транспарентен, со добра механичка сила, мазна површина без лепливост, ниска гасна пропустливост на водород, кислород, јаглерод диоксид, добра отпорност на масло и растворувачи, висока пропустливост на влага, без статички електрицитет, без правосмукалка, добри перформанси за печатење и така натаму. Како материјал за пакување, PVA може да спречи навлегување на кислород за да го спречи оксидативното влошување на производот и може да го спречи бегството на аромата, мирисот и јаглерод диоксидот, за да се спречи производот да го изгуби својот соодветен вкус или застарен, и во голема мера продолжување на рокот на траење. Тоа е најдобриот бариерен слој пронајден досега. Овој материјал е супериорен во однос на моментално широко користениот PVDC филм и има широки можности за примена.