Примена на поливинил алкохол во модерната медицина

- 2022-09-02-

Со меѓусебната пенетрација на науката за полимерните материјали и модерната фармација, примената на полимерните материјали како носители на ослободување контролирано од лекови стана една од најпопуларните истражувачки насоки, меѓу кои поливинил алкохолот е најважното полимерно соединение во овој поглед. Винил алкохолот обично се подготвува со алкохолиза на поливинил ацетат во растворувачи како што се метанол, етанол или метил ацетат. Степенот на алкохолиза е 98% - 100% за целосна алкохолиза на поливинил алкохол. Поливинил алкохолот е добар состав Филмовите и геловите материјали се широко користени во гелови, трансдермални препарати, средства за обложување на филм и филмски препарати. Може да се користат и како основа за лапа. Тие се исто така идеални средства за суспендирање и средства за згуснување. Мешавините и важните матрични материјали со бавно ослободување и контролирано ослободување се нетоксични, без вкус, не ја иритираат кожата и не предизвикуваат алергии на кожата. Добрата безбедност привлекува се повеќе внимание.