Употреба на поливинил алкохол и негов процес на гелација

- 2021-07-05-

Поли (винил алкохол) е вид полимер растворлив во вода, добиен со хидролиза на поливинил ацетат наместо мономерна полимеризација. Растворлив е во глицерин на 120-150 â, но станува желе на собна температура. Во чекор на растворање на поливинил алкохол, материјалот треба да се додаде во вода на собна температура под мешање, а потоа да се загрее за да се забрза растворањето.

Вискозноста на водниот раствор PVA 17-88 се зголемува со текот на времето на собна температура. Меѓутоа, кога концентрацијата е 8%, вискозноста е апсолутно стабилна. Поливинил алкохол 17-92 се нарекува PVA17 92. Растворот PvA17 99 е почувствителен на PVA17-88 отколку PVA17-88. Боракс од 0,1%од квалитетот на растворот ќе доведе до желатинизација на 5%раствор PVA17 99, а количината на боракс предизвикана од истата концентрација на воден раствор PVA17-88 е 1%. Поливинил алкохол 1799b главно се користи за производство на поливинил бутирал со висок вискозитет. Широко се користи како дисперзант на средство за големина.

Покрај тоа, поливинил алкохол има различни типични реакции на секундарни хидроксилни соединенија, како што е естерификација. Може да се распадне во силна киселина, да омекне или да се раствори во слаба киселина и база. PVA со висока концентрација не е компатибилен со неорганска сол, особено сулфат и фосфат. Фосфатот може да преципитира 5% (w / V) PVA. Боракс може да формира гел со раствор од поливинил алкохол.

Поливинил алкохол е добар лепак, кој може да го замени поголемиот дел од индустрискиот лепак. Како да се вари лепак од поливинил алкохол? Прво, подгответе неколку поливинил алкохол, чаша од 1000 мл, стаклена чинија, електричен шпорет и слив од нерѓосувачки челик (дијаметарот е 30-40 см). Кога сте подготвени, внесете 50-80 грама поливинил алкохол во чашата. Додадете 900-1000 мл вода со нормална температура во чашата и промешајте со стаклена прачка. Водата не треба да биде премногу полна. Подобро е да бидете на 2-3 см од устата на чашата. Ако е премногу полно, топлината ќе се прелее. Ставете ја чашата во сливот од нерѓосувачки челик, додадете вода со нормална температура во сливот од нерѓосувачки челик и потопете 2/3 од висината на чашата. Ставете го садот од нерѓосувачки челик на електричната печка за да се загрее и промешајте додека се загрева. Откако цврстиот поливинил алкохол е целосно растворен, извадете ја чашата (внимавајте да не изгоре) и изладете ја на собна температура за мирување. Внимавајте на истекување на електрична енергија и избегнувајте струен удар. Внимание: Hotешко. Целосно мешајте за време на загревањето за да избегнете појава на мозолчиња.