Перформанси и употреба на хидрокси етил целулоза (HEC) ⑶

- 2021-07-16-

Постојат три општи методи на употреба:

Метод (1) директно додаден за време на производството

1. Додадете чиста вода во кофа опремена со мешалка.

2. Промешајте со мала брзина на почетокот за полека и рамномерно да го растерате (HEC) во растворот.

3. Мешајте додека сите (HEC) честички не се навлажни целосно.

4. Прво додадете го средството против мувла, а потоа додадете разни адитиви како што се: пигменти, дисперзанти и така натаму.

5. Продолжете со мешање додека сите (HEC) и другите адитиви не се растворат целосно (вискозноста на растворот очигледно се зголемува) пред да додадете други состојки во формулата за да реагирате.

Метод (2) Подготовка на мајчин алкохол за употреба

Во овој метод, прво се подготвува мајчин алкохол со поголема концентрација, а потоа се додава на производот. Предноста на овој метод е тоа што има поголема флексибилност и може директно да се додаде на готовиот производ. Чекорите за употреба се исти како и чекорите 1 до 4 во методот (1); но мора да се меша додека не се раствори целосно во вискозен раствор, а калапот мора да биде заштитен. Додадете го агенсот во мајчиниот алкохол што е можно поскоро.

Метод (3) Подгответе каша за употреба

Бидејќи растворувачите на системот за земјоделско производство се слаби растворувачи за (HEC), овие растворувачи на земјоделско производство може да се користат за подготовка на каша. Најчесто се користат "етилен гликол, пропилен гликол и агенси за формирање филм (хексилен гликол, диетилен гликол бутил ацетат, итн.). Ледената вода е исто така слаб растворувач, така што мразната вода може да се користи и со растворувачи на земјоделски производствени системи за да се подготви каша ..

Може да се додаде во готовиот производ сличен на Конге (HEC). Ова е затоа што конгејскиот (HEC) е целосно пенет, и може да се раствори веднаш откако ќе се додаде во производот, и има задебелување, но сепак треба да се промешува откако ќе се додаде. Додека (HEC) не се раствори целосно.

Општо земено, кашата се меша со шест делови од растворувач на системот за земјоделско производство или вода со мраз и еден дел (HEC). По околу 5-30 минути (HEC), ќе се хидролизира и значително ќе се зголеми. Поради високата температура во лето, овој метод генерално не се користи.